Decembar je pred vratima, a gde je decembar – tu su i praznična darivanja.  Pokloni su divna stvar, ali, kupovina poklona roditeljima često ume da zada glavobolju. Ili je problem nedostatak novca, ili nedostatak vremena ili nedostatak ideja. Dešava se da dete želi mnogo više od onoga što mu je potrebno, ili što je moguće ispuniti. Kako se postaviti u takvim situacijama?

 

Važno je znati da malo dete nije u stanju da razume da postoji razlika između njega kao osobe i neke njegove želje. Zbog toga se dešava da dete misli da je odbijanje ispunjenja neke njegove želje isto što i odbacivanje njega kao osobe. Dr Zoran Milivojević o tome kaže sledeće:

Kada neko ima dve godine, najvažnija stvar na svetu mu je da ga mama i tata prihvataju. Ispunjavajući detetove želje kako bi mu pokazali da ga zaista vole, roditelji detetu potvrđuju ovu pogrešnu jednačinu. Time propuštaju da ga doslednim odbijanjem ispunjenja njegove želje (ali uz jasno pokazivanje ljubavi) nauče da razlikuje sebe od svojih želja – a osoba koja u detinjstvu to ne nauči imaće veoma komplikovane i nestabilne odnose sa drugim ljudima jer će svako suprotstavljanje vlastitim željama doživljavati kao odbacivanje, nepoštovanje i neprijateljstvo.

 

KULE I GRADOVI NE ZNAČE SREĆU

Roditelji umeju da preteraju sa skupim poklonima, pa dete biva nezadovoljno svakim sledećim, manjim, poklonom. Takođe, mame i tate neretko kupuju mnogo poklona  svojoj deci zbog poslušnosti, ali to nikako nije preporučljivo. U takvim slučajevima, dete će, prvi sledeći put kada ne dobije traženu igračku nakon naučenog zadatka, ne samo biti ljutito i razočarano, već će to shvatiti i kao znak da više ne treba da se trudi.

POKLANJAJTE ODMERENO I S LJUBAVLJU

Hajde da na trenutak zaboravimo poklone. Važnije od svakog poklona jeste vreme provedeno s porodicom i prijateljima. Ukoliko ste u mogućnosti, podarite svom detetu dugo i kvalitetno vreme zajedničkih trenutaka i igre. Dete će više uživati u tom druženju nego u bilo kakvoj novoj igrački.

A što se poklona tiče – nekada pažljivo birana sitnica može da usreći više nego najskuplji poklon. Jer, saznanje da neko brine o nama, da zna šta volimo, da mu je to važno, malom daru daje veliku moć i vrednost. Kada dobije pažljivo odabran poklon, poklon koji mu odgovara i znači, dete će osetiti da je voljeno, i da ga dobro poznajete. A to nema cenu.

Leave Your Reply