Verovatno i vi i vaše dete uživate u neočekivanom, magičnom novembarskom suncu. Ali, česte promene vremena pogoduju virusima koji napadaju disajne organe. Kašljanje je jedan od glavnih znakova respiratornih infekcija, i ume da bude izuzetno naporan za dete.

Zašto se kašalj javlja?

Kašalj je refleksna aktivnost kojom se disajni organi brane od svega što ih iritira. Ako se problem koji je započeo refleks odmah ne reši, kašalj se ponavlja i jasno je da dete ima problem. Kada dete kašlje, kapljice sekreta iz disajnih puteva lete brzinom i do 150 km/sat, pa kašalj ima i epidemiološki značaj – mikroorganizmi se od jednog deteta šire ka ostalima.

Kako da zaustavite suv i uporan kašalj?

Ukoliko suvi kašalj nije praćen temperaturom, verovatno je reč o bezazlenoj virozi. Za prekidanje suvog kašlja najviše pomažu biljni sirupi na bazi belog sleza, koji ima osobinu da na mestu sa kojim dođe u kontakt stvara finu sluz i tako prekrije ogoljene receptore za kašalj.

Da li da detetu dajete antibiotike?

Ni u kom slučaju nemojte detetu davati antibiotike na svoju ruku. Ukoliko sirup ne pomaže, ili ukoliko sumnjate na nešto ozbiljnije od prolaznog, suvog kašlja, obavezno se konsultujte sa pedijatrom.

Da li dete koje kašlje sme da ide u jaslice/vrtić?

Ukoliko kašalj nije praćen kijavicom i temperaturom, i ako je dete uobičajeno raspoloženo,  može ići u vrtić. Ukoliko je kašalj praćen drugim simptomima, najbolje će biti da ostane kod kuće, kako se prehlada ne bi zakomplikovala.

Kako smanjiti učestalost javljanja kašlja?

Važno je da pomognete prirodnim mehanizmima odbrane da budu što efikasniji. Zdrava i raznovrsna ishrana, telesna aktivnost i boravak na svežem vazduhu svakako će doprineti tome. Važno je i redovno odstranjivati gnojni sekret iz nosa (ispiranjem nosa fiziološkim rastvorom pomoću spreja i izduvavanjem).

Toliko za sada, javljamo se sledeće srede, sa novom temom. Uživajte u lepoj jeseni!

Leave Your Reply