Znati reći NE u pravom trenutku neophodan je uslov za zdrav razvoj ličnosti mališana. S druge strane, ovu reč treba koristiti odmereno, jer ukoliko je koristimo previše, dete će na nju oguglati i prestaće da se obazire.

Hajde da vidimo kako tu reč možemo koristiti u zavisnosti od uzrasta deteta.

Bebe :

Kada male bebe nešto žele, uglavnom im je to i potrebno, pa bi najvećim delom vremena i trebalo da im dajemo ono što žele. Kada beba dođe do oko 9. meseca starosti, ona počinje da “ne” prepoznaje kao reč. Pre toga ne možete očekivati da dete razume šta ova reč znači.

Tek prohodala deca:

U ovom uzrastu dete je izuzetno radoznalo, sve želi da dotakne i vidi, i to može biti opasno. Ponekad reč ‘ne’ nije dovoljna da dete shvati šta je opasno. Zato koristite prideve ili glagole, u odgovarajućem tonu. Na primer: Stani! Ovo je vruće! Ovo je opasno!

Deca od 2 godine i starija :

Kod preškolaca je doslednost ključna stvar. Predškolac mora da zna da kada kažete ne, to znači ne. Ne dozvolite da vas pokolebaju eventualni napadi besa. Dajte im jednostavna objašnjenja zašto im ne date ili ne dopuštate nešto. Na primer, ukoliko vidite kako vaš mališan čupa cveće, ili vuče kućnog ljubimca za rep, objasnite mu da su to takođe živa bića, i da im takvim postupkom nanosi bol. Detetu će to pomoći da razvije empatiju i svest o osećanjima drugih.

Koristite ovu reč vrlo pažljivo. Tako ćete je učiniti mnogo efektivnijom i smislenijom za vašu decu.

Leave Your Reply