Izuzetno je važno da se dete već od malih nogu navikne na redovnu fizičku aktivnost.

Zašto je važno da dete bude fizički aktivno?

Fizička aktivnost ne samo da pozitivno utiče na pravilan razvoj i zdravlje deteta, već pomaže njegovom emocionalnom i psihičkom razvoju. Kretanje doprinosi pravilnom razvoju organa i kostiju, kao i unapređenju koordinacije i pravilnog držanja tela. Takođe, fizička aktivnost sprečava razvoj gojaznosti kod dece i utiče na jačanje imuniteta. Uz to, poboljšava koncentraciju i društvenost.

Kako zainteresovati dete za fizičku aktivnost? 

Dešava se da deca žele da provode mnogo vremena ispred računara, televizora i uz video igre, i da, i pored vaših saveta i nagovaranja, ne žele da izađu napolje. Ovde je veoma važno napomenuti da deca posmatraju i oponašaju svoje roditelje. Dajte detetu dobar primer – u slobodno vreme idite zajedno u šetnje i vožnje biciklom. Biće to kvalitetno zajedničko provedeno vreme, koje će detetu pomoći da se navikne na kretanje.

Kako odabrati fizičku aktivnost?

Prilikom odabira konkretne aktivnosti imajte u vidu godište deteta, kao i njegove sposobnosti. Takođe, pre nego što dete započne aktivnosti, objasnite mu da uvek može da je promeni. Na taj način, ono neće aktivnost doživljavati kao obavezu i pritisak, već kao igru. Dakle, cilj je da pronađete aktivnost u kojoj će dete uživati, zabavljati se i družiti. Verovatno već i sami znati da nije poželjno da svoje želje preslikavate na dete. Na primer, ako ste vi želeli da budete vrhunska balerina, ne znači da i vaše dete mora da voli balet. 🙂
Pružite mu priliku da učestvuje u različitim aktivnostima, i da odabere onu koja mu se najviše sviđa.

 

Naravno, tu smo i mi.  🙂

Ukoliko još uvek niste pronašli redovnu aktivnost za svoje dete, ili je vaše dete još malo za tako nešto, važno je da znate – u Dum Pa Dumu za decu se organizuje niz aktivnosti i igara, koje od njih zahtevaju fizičku aktivnost i međusobnu saradnju. Cilj je da se deca kroz igru pravilno razvijaju, kao i da im se jača timski duh i veštine komunikacije.

Leave Your Reply