Ovo je vreme u kojem smo sa svih strana bombardovani brzom hranom i slatkišima.  Znamo da deca neretko obožavaju baš one stvari koje nisu poželjne – čokolade, burgere, pice i gazirane sokove. Kako ih navići na zdraviju hranu, a bez preteranog pritiska koji može stvoriti suprotan efekat?

Doručak

I za decu, kao i za odrasle, bez izuzetka važi – doručak je najvažniji obrok. Postarajte se da vaše dete svakog dana doručkuje. Neka žurba ne bude izgovor – probudite ga na vreme, i pripremite mu doručak – hleb od integralnog brašna i jaja, ili sveže voće s mekinjama. Na taj način, dete će biti spremno za naporan školski dan.

 

Užina

Obrok koji će dete konzumirati u školi trebalo bi da bude hranljiv, ali ne i prekaloričan, kako ne bi usporio dete ili uzrokovao hiperaktivno ponašanje. Svakako bi trebalo izbegavati gazirana pića i grickalice s kioska. Pripremite detetu voće i povrće, ili sendvič sa crnim hlebom.

Ručak

Ručak je obrok koji verovatno konzumirate zajedno s detetom, i uglavnom je isti i za vas i za dete. Zato imajte u vidu – vaše prehrambene navike itekako će uticati na dete. Važno je da za ručak bude kuvana hrana, sa dosta povrća, a idealno bi bilo ako možete jednom do dva puta nedeljno konzumirati ribu – morska riba sadrži značajne količine joda – izrazito važnog elementa za pravilan rad štitne žlezde, koji je takođe važan u ishrani male dece za pravilan rast i razvoj, a Omega-3 masne kiseline, koje riba sadrži, važne su za pravilan razvoj mozga i nervnog sistema.
I još nešto – naučite dete da voli supu, umesto da je izbegava 🙂

Večera

Večera bi, to već znate – trebalo da bude hranljiva a lagana, jer posle nje nema fizičke aktivnosti.

A šta ćemo sa slatkišima?

Deca uglavnom obožavaju slatkiše, i roditelji često nisu sigurni da li da im i koliko ograniče unos šećera. Predlažemo da, kako biste smanjili unos šećera, umesto prerađenog soka upotrebljavate 100% prirodni sok, a umesto čokolade ili keksa detetu ponudite voće. Takođe, važno je da nikad ne upotrebljavate slatkiše kao nagradu.

Uz sve ovo, za pravilan rast i razvoj deteta važna je fizička aktivnost, o kojoj ćemo pisati naredne nedelje. 

Leave Your Reply