Mnogi roditelji smatraju da je, u vreme tehnologije, veoma teško sprijateljiti dete sa knjigom. Takođe, veruju i da razvijanje čitalačkih navika deteta stoji u vezi sa polaskom u školu. U stvari, čitanje je proces koji počinje s prvim kontaktom sa knjigom, odnosno, proces koji se neguje i razvija tokom čitavog detinjstva. I ono što je još važno – to je proces na koji vi, kao roditelj, itekako možete uticati.

Zašto je važno da dete zavoli čitanje?

Zato što čitanje kvalitetnih knjiga podstiče razvoj inteligencije, povezivanje govornog i pisanog jezika i obogaćivanje rečnika. Takođe, čitanje produbljuje maštu i doprinosi razvoju kreativnog mišljenja, usvajanju moralnih vrednosti i humanih poruka.

Izaberite prave knjige

Važno je da izaberete knjige koje će inspirisati dete, i u kojima će moći da uživa. Mala deca uživaju u šarenim knjigama, u kojima ima mnogo ilustracija. Kada su u pitanju starija deca, pokušajte da im objasnite važnost obaveznih lektira, ali im dopustite i da sama istražuju čarobni svet knjige, i otkriju ono što ih privlači.

Čitajte detetu

Napravite od večernjeg čitanja pravi mali ritual. Mnoga deca uživaju u čitanju pre spavanja, i za takva čitanja najbolje je da odaberete lagane, mirne i vesele teme. Čitajte polako, kako bi dete moglo da prati radnju, i razgleda slike. Kada naviknete dete na čitanje, vrlo je verovatno da će samo početi da traži od vas da mu čitate.

Igrajte se

Tokom čitanja slobodno glumite – uživite se u uloge junaka, menjajte glasove i slično. Dete će biti opčinjeno, a vrlo je moguće da ćete i vi uživati 🙂

Razgovarajte  s detetom o knjizi

Podstičite dete da vam prepričava pročitano. Tako će razvijati sposobnost komunikacije, kao i koncentraciju i sposobnost izdvajanja bitnih detalja. Ukoliko je dete malo, ohrabrite ga da samo smisli priču prema slikama koje vidi na koricama knjige. Pratite prstom reči dok čitate naglas da bi mališan povezao tekst sa rečima.

Učlanite dete u biblioteku

Biblioteka je mesto koje mnoga deca obožavaju. Nije ni čudo – redovi knjiga, miris papira i nesvakidašnja atmosfera čine, u dečijim očima, biblioteku čudesnim i pomalo tajanstvenim mestom kojem se uvek rado vraćaju.

Za kraj, podsetimo se onoga što je o knjizi rekao čuveni Stiven King:

Knjiga je jedinstvena, prenosiva magija.

I zato čitajte, i vi i vaše dete.

 

 

Leave Your Reply